Den perfekta Slow Carb-lunchen


(En perfekt Slow Carb-lunch - laxgryta, kikärtor, ris och grönsaker)

När det gäller viktminskning och långvarig mättnad är det viktigt att välja måltider som ger stabil energi och håller blodsockret i balans. En Slow Carb-lunch kan vara den perfekta lösningen för dig som vill uppnå dessa mål och samtidigt njuta av god och näringsrik mat. Här presenterar vi en fantastisk Slow Carb-lunch: Laxgryta med kikärtor och ris – en mättande och smakrik måltid som hjälper dig att hålla dig på rätt spår.

1. Laxgryta – Proteinrikt och smakfullt

Laxgryta är en fantastisk bas för en Slow Carb-lunch, särskilt om du väljer lax av hög kvalitet (från kalla vatten istället för odlad). Men ibland får man ta vad man har. Lax är rik på protein, vilket är viktigt för att bygga och reparera muskler och andra strukturer i  kroppen. Genom att kombinera laxen med grönsaker som ärtor, tomater och lök, får du en smakrik och näringsrik gryta som håller dig mätt och belåten.

2. Kikärtor – Den ultimata energikällan

Kikärtor är en av de bästa ingredienserna i en Slow Carb-diet. De är rika på både skonsamt protein och fibrer, vilket hjälper till att hålla dig mätt längre och förhindrar blodsockersvängningar som kan leda till sug och småätande. Fibrerna i kikärtorna främjar dessutom en bra matsmältning och ger en långsam, stadig frisättning av energi som hjälper dig att hålla dig pigg och fokuserad under hela dagen. Kikärtor innehåller dessutom de allra bästa fibrerna för viktminskning (det gör alla baljväxter).

3. Ris med grönsaker – Stabil energi och långvarig mättnad

Att välja ris blandat med några grönsaker är ett smart val när du följer en Slow Carb-diet. Ris plus grönsaker blir en långsam källa till kolhydrater. Detta innebär att blandningen inte höjer blodsockret lika snabbt som bara ris, vilket hjälper till att hålla insulinnivåerna stabila och förebygga fettinlagring.

Dessutom bidrar grönsakerna med fibrer som förbättrar mättnadskänslan, vilket gör att du känner dig nöjd längre efter måltiden. Och du får mera näring, när du blandar i några grönsaker. Det är ett bra exempel på hur LÄTT det kan vara att göra en rätt BÄTTRE - bara släng i en näve ärtor, majs och paprika eller vilken som helst grönsaksblandning i ditt  ris.

4. En halv avokado - hälsosamt fett och massor av fibrer.


Avokado (och oliver) ger oss de allra bästa fetterna. Det är enkelomättat fett som kroppen väljer att förbränna, istället för att lagra. Det är fetter som kroppen behöver (jämför med mättat fett som är färdigt för lagring direkt). Och fibrerna i avokado är fantastisk mat till kompisarna i magen (som nu kallas det bortglömda organet - eftersom det är, ska vara och alltid har varit  en del av oss). Vi lever i symbios, om vi ger dem fibrer så gör de kortkedjade fetter som vi behöver i hjärnan, för en normal aptit, matsmältning och mättnad.

Sammanfattning

Laxgryta med kikärtor och ris med grönsaker är den perfekta Slow Carb-lunchen för dig som vill äta hälsosamt, hålla blodsockret stabilt och främja långvarig mättnad. Denna rätt är rik på protein, fibrer och näringsämnen, och ger dig den energi du behöver för att hålla dig aktiv och fokuserad under dagen. Dessutom är den enkel att tillaga och smakar fantastiskt!

Vill du ha fler tips och recept för en hållbar viktminskning?

M v h Christina Viktcoachen.se