Ett perfekt snack!


(Nötter är ett jättebra mellanmål!)

När det kommer till hälsosamma snacks, är nötter svårslagna. En handfull nötter kan vara allt du behöver för att hålla hungern i schack och få i dig viktiga näringsämnen. Speciellt valnötter är ett fantastiskt alternativ eftersom de är rika på omega-3-fettsyror som gör gott för både kropp och knopp. Låt oss dyka djupare in i varför nötter är ett perfekt mellanmål och hur de kan bidra till din viktminskning, samt dela ett enkelt recept på en näringsrik trailmix.

Varför nötter är ett utmärkt mellanmål

Nötter är små kraftpaket fyllda med näringsämnen som gör dem till ett utmärkt mellanmål. Här är några av de främsta fördelarna med att inkludera nötter i din dagliga kost:

¤ Rik på nyttiga fetter: Nötter, särskilt valnötter, innehåller en hög andel nyttiga omättade fetter, inklusive omega-3-fettsyror. Dessa fetter är viktiga för hjärta- & kärlhälsa och kan även hjälpa till att minska inflammation i kroppen

¤ Mättande och hjälper dig att äta mindre: Nötter är rika på protein och fibrer, vilket gör att du känner dig mätt längre. Detta kan hjälpa dig att undvika överätning och småätande mellan måltiderna, vilket i sin tur kan stödja viktminskning.

 

¤ Fulla av viktiga näringsämnen: Nötter innehåller en mängd vitaminer och mineraler, inklusive E-vitamin, magnesium och antioxidanter. Dessa näringsämnen spelar en viktig roll i att skydda kroppen mot oxidativ stress och stötta immunförsvaret.

¤ Enkel att ta med: Nötter är inte bara hälsosamma och mättande, de är också extremt praktiska. Ha en påse nötter i väskan, ryggsäcken eller bilen, så har du alltid ett näringsrikt mellanmål till hands när du behöver det.

Hur nötter kan stödja viktminskning

Trots sitt relativt höga kaloriinnehåll har studier visat att nötter kan vara fördelaktiga för viktminskning. Eftersom nötter är så mättande kan de hjälpa dig att hålla dig till mindre portioner och undvika onödiga kalorier från andra, mindre hälsosamma snacks.

En bra portionsstorlek är vad du kan rymma i en näve. Det är också en bra portionsstorlek på Trailmixen nedan (se receptet). Ha gärna dina nötter (och din Trailmix) i kylskåpet. Eftersom de innehåller en del hälsosamt fett, som inte får bli dåligt (härskna).

Enligt forskning kan de nyttiga fetterna i nötter faktiskt öka ämnesomsättningen och förbättra fettförbränningen. Dessutom absorberar kroppen inte alla kalorier från nötter på grund av deras höga fiberinnehåll, vilket innebär att de faktiskt bidrar med färre kalorier än vad som står på förpackningen.

Men som med allt annat gäller det att äta nötter med måtta. En portion nötter, motsvarande cirka en handfull (30 gram), är lagom för att dra nytta av alla hälsofördelar utan att överdriva kaloriintaget.

Recept: Enkel och näringsrik trailmix

Här är ett enkelt recept på en näringsrik trailmix som är perfekt att ha med sig på språng. Den innehåller en balanserad blandning av nötter, frön och torkade frukter för att ge dig energi och näring när du behöver det som mest.

Ingredienser:

1 dl valnötter 1 dl mandlar

1 dl hasselnötter

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

1 dl russin (eller torkade bär)

0,5 dl chokladknappar (helst mörk 70%)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en stor skål.

Fördela trailmixen i små påsar eller burkar för enkel portionering och förvaring.

Ha med dig en påse i väskan eller förvara en burk i bilen för ett snabbt och näringsrikt mellanmål när hungern slår till.

Denna trailmix är inte bara mättande och full av näringsämnen, utan även lätt att anpassa efter dina egna preferenser. Du kan byta ut nötter och frön efter vad du gillar bäst eller vad som finns till hands. Kom ihåg att välja osaltade och osötade alternativ för att hålla det så hälsosamt som möjligt.

Sammanfattning

Nötter är ett utmärkt mellanmål för dig som vill ha något snabbt, enkelt och näringsrikt. De är rika på nyttiga fetter, protein och fibrer, vilket gör dem mättande och hjälper till att stödja viktminskning. Genom att inkludera en liten mängd nötter i din dagliga kost kan du få i dig viktiga näringsämnen som din kropp behöver, utan att äventyra dina viktmål. Prova vår enkla Trailmix och se hur lätt det är att hålla sig mätt och nöjd mellan måltiderna!