Värm dig med en näringsrik rotfruktssoppa - perfekt för kalla dagar och för viktminskning!


(Rotfruktssoppa med kikärtor, serverat med kyckling och persilja)

När temperaturen sjunker och mörkret smyger sig på, finns det få saker som är så tröstande och värmande som en härlig, hemlagad soppa. Och när den dessutom är fullproppad med näringsrika rotfrukter och mättande ingredienser, blir den inte bara god utan också perfekt för dig som vill äta hälsosamt och gå ner i vikt.

 

Denna rotfruktssoppa är en av mina favoriter. Varför? Jo, för att den kombinerar näringstäta grönsaker med proteinrika kikärtor och fet kokosmjölk för en mättande och balanserad måltid. Låt oss dyka djupare in i hur du kan tillaga denna fantastiska soppa och vilka fördelar den kan ge dig!

Rotfrukternas kraft – Smak och näring i varje tugga

 

Rotfrukter som morötter, palsternacka, lök, potatis och rödbetor är inte bara billiga och lättillgängliga, de är också fulla av näringsämnen. Morötter och palsternacka är rika på vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret, medan rödbetor är fulla av antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. Lök och potatis bidrar med fibrer och näring som hjälper till att hålla dig mätt längre. Dessutom är de bra för mikrobiomet, fibrerna alltså, som är mat till bakterierna i magen.

Genom att blanda de här rotfrukterna får du en smakrik bas till din soppa som är både fyllig och hälsosam. Samtidigt håller den dig mätt längre tack vare den höga fibermängden – perfekt om du försöker gå ner i vikt.

Protein och mättnad från kikärtor och kokosmjölk

 

För att göra soppan mer proteinrik och ännu mer mättande har vi lagt till kikärtor. Kikärtor är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein och fibrer, vilket gör att du känner dig nöjd längre och minskar risken för småätande senare under dagen.

För att ge soppan en krämig konsistens och ännu mer mättnad, lägger vi också till en dl fet mjölk eller kokosmjölk. Kokosmjölk är ett fantastiskt alternativ för dig som vill ha i dig bra fetter som dessutom ger en härlig smak. Fett hjälper till att stabilisera blodsockret och håller dig mätt längre, vilket är en viktig faktor när du ska gå ner i vikt.

Enkelt recept för en näringsrik soppa

 

Här är mitt enkla recept på rotfruktssoppa:

Ingredienser:

 

  • 750 ml rotfrukter (skurna i bitar)

  • 1 burk/tetrapack kikärtor, avrunna och sköljda

  • 2 msk buljong (t ex Bong grönsaksbuljong eller 2 buljongtärningar)

  • 1 liter vatten

  • 1 dl fet mjölk eller kokosmjölk

  • Kryddor: t ex peppar, paprika och curry

Tillagning:

 

  1. Börja med att steka löken genomskinlig i en stor gryta. Salt gärna lite så att löken inte blir brun, men behåller sin milda och söta smak.

  2. Tillsätt de skurna rotfrukterna, buljong och vatten i grytan. Låt det hela koka upp och sedan småkoka i 10-15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.

  3. När rotfrukterna är klara, ta av grytan från värmen. Häll i kikärtorna och använd en stavmixer för att mixa soppan till önskad konsistens.

  4. Ställ tillbaka grytan på spisen och tillsätt mjölken eller kokosmjölken. Låt soppan bli varm igen och krydda med peppar, paprika och curry efter smak.

  5. Smaka av och justera kryddningen om det behövs. 

  6. Om du vill kan du toppa soppan med lite kycklingkött och färsk persilja, i tallriken, för extra smak och protein.

Extra tips för variation

 

Vill du göra soppan ännu mer matig? Lägg till kycklingkött för extra protein och garnera med färsk persilja för en fräsch smak. Du kan också variera rotfrukterna efter vad du har hemma – till exempel genom att byta ut potatisen mot sötpotatis eller lägga till lite selleri för en annan smakprofil.

Slutord

 

Den här rotfruktssoppan är inte bara enkel att göra och full av smak – den är också en utmärkt måltid för dig som vill äta hälsosamt och gå ner i vikt. Genom att använda näringsrika ingredienser som rotfrukter, kikärtor och kokosmjölk, får du en balanserad soppa som håller dig mätt och nöjd länge. Perfekt för kalla dagar eller kvällar när du vill ha något värmande och gott!

Så varför inte prova detta recept nästa gång du vill laga något snabbt, hälsosamt och mättande? Din kropp kommer att tacka dig!