Viktminskning och Hormoner - nyckeln till framgångsrik viktminskning

Viktminskning är en utmaning för många människor. Ofta fokuserar vi på att ändra vår kost (och öka vår fysiska aktivitet), vilket är viktigt, men det finns också en annan faktor som spelar en avgörande roll i vår förmåga att gå ner i vikt; hormoner. 

Hormoner är kemikalier som produceras av kroppen för att reglera olika funktioner, och de kan ha en betydande inverkan på vår ämnesomsättning och vår förmåga att bränna fett. Nu ska vi titta närmare på några av de viktigaste hormonerna som påverkar viktminskning och hur du kan göra för att uppnå dina viktmål.

Insulin: Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och spelar en avgörande roll i regleringen av blodsockernivåerna. När vi äter mat, särskilt kolhydrater, ökar våra blodsockernivåer, vilket stimulerar insulinet.

 Insulin hjälper våra celler att ta upp glukos från blodet för energi, men det är också det hormon som styr inlagringen av fett i kroppen, särskilt om vi konsumerar för mycket kolhydrater eller om våra celler är resistenta mot insulinets effekter s.k insulinresistens – vilket är vanligt hos personer med övervikt.

För att hålla insulinnivåerna låga (så vi inte lagrar fett) är det viktigt att äta en kost med en lämplig mängd kolhydrater eller rättare sagt RÄTT kolhydrater – de långsamma. Och att äta protein och hälsosamma fetter.

Att välja långsamma kolhydrater med lågt glykemiskt index, som grönsaker, baljväxter och rotfrukter, kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna låga och minska insulinutsöndringen.

Dessutom kan regelbunden fysisk aktivitet bidra till att förbättra kroppens känslighet för insulin och minska risken för insulinresistens.

Kortisol: Kortisol är ett stresshormon som produceras av binjurarna i kroppen. När vi upplever stress, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt, ökar produktionen av kortisol för att hjälpa oss hantera situationen.

En av kortisolets huvudsakliga funktioner är att frigöra glukos från levern för att ge bränsle till kroppens kamp-eller-flyktrespons. Det är en av orsakerna till viktuppgång vid stress, särskilt bukfetma.

För att hantera kortisolnivåerna för viktminskning är det viktigt att minska stressen i ditt liv och hitta minst ETT SÄTT att koppla av och varva ner. Det kan inkludera mindfulness, meditation, andningsövningar, yoga eller andra avslappningstekniker. 

Att prioritera sömnen är också avgörande, eftersom brist på sömn kan öka produktionen av kortisol och minska kroppens förmåga att bränna fett.

Sköldkörtelhormoner (T4/T3): Sköldkörtelhormoner, inklusive tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), produceras av sköldkörteln och spelar en viktig roll i regleringen av ämnesomsättningen.

Om sköldkörteln producerar för mycket eller för lite hormon kan det påverka ämnesomsättningen och resultera i viktökning eller viktminskning.
Hypotyreos - en underaktiv sköldkörtel, kan leda till viktökning och svårigheter att gå ner i vikt.
Hypertyreos - en överaktiv sköldkörtel, kan öka ämnesomsättningen och orsaka viktminskning.

För att optimera sköldkörtelhormonerna för viktminskning är det viktigt att äta en näringsrik kost som stöder sköldkörtelns hälsa, inklusive livsmedel som är rika på jod, selen, koppar och zink. 

Det kan tom vara bra att ta ett kosttillskott – en Multivitamin & mineral tablett som innehåller just de här mineralerna (t ex Toppformula som är ett svenskt fabrikat).

Dessutom kan regelbunden fysisk aktivitet och hantering av stress bidra till att balansera sköldkörtelhormonerna. Om du misstänker att du har problem med sköldkörteln är det viktigt att söka medicinsk hjälp för diagnos och behandling.

IGF (Insulinliknande tillväxtfaktorer): Insulinliknande tillväxtfaktorer är proteiner som är relaterade till insulin och spelar en roll i tillväxten och utvecklingen av kroppen. De kan också påverka ämnesomsättningen och fettlagringen. Höga nivåer av IGF har kopplats till ökad risk för fetma och andra metaboliska sjukdomar.

För att optimera IGF-nivåerna för viktminskning är det viktigt att äta en balanserad kost med tillräckligt med protein, eftersom protein kan balansera produktionen av IGF.

Det är också viktigt att vara fysiskt aktiv och undvika överdriven konsumtion av högt bearbetade livsmedel och socker, eftersom de kan öka risken för höga IGF-nivåer.

Och det är viktigt att äta en kost rik på grönsaker, efterom grönsaker är leverns bästa vän och IGF utsöndras från din lever.

I slutändan är viktminskning inte alls en fråga om att äta mindre och träna mer; det handlar om att förstå och balansera våra hormonella system för att stödja en hälsosam viktminskning.

Genom att:
¤ äta en kost rik på grönsaker, baljväxter och rotfrukter
¤ hantera stress
¤ prioritera sömnen
¤ vara fysiskt aktiv

kan du balansera hormonerna som styr fettförbränningen och en hållbar viktminskning. Ta gärna hjälp av en Viktcoach eller ett Viktminskningsföretag som vet att viktminskning handlar om hormoner. Och att det inte är en fråga om kalorier in/ut.

Lycka till med din vikt!

M v h Christina
Viktcoachen.se